Hostapd file for WLE900VX

I have a WLE900VX wireless card that is maxing out just over 200 Mbps on an internet connection that is over 600 Mbps.

It appears that my HT Caps and VHT Caps under IPFire --> WLAN AP are not configured properly:

HT Caps:

[HT40-][LDPC][SHORT-GI-20][SHORT-GI-40][TX-STBC][RX-STBC1][DSSS_CCK-40][SMPS-STATIC]

VHT Caps:

Wireless stops working whenever I put anything in the VHT Caps section.

I’ve check the hardware compatibility page and found that the WLE900VX is not listed. However, I know from other posts that others are successfully using this card.

I was therefore wondering if someone who is using a WLE900VX would share their hostapd file or if that is not possible, then the HT and VHT Caps strings.

Is anybody able to assist me here?

Hi,

sorry, can’t help you with this, but did you know this thread? Perhaps it helps…

HTH,
Matthias

Ty @mfischer for the link. My German is not that great, but it appears that they have the same issue that I’m having (and it was never answered) … finding the correct hostapd file to get ac wireless working with this card.

@arne_f, I believe that you mentioned previously that you use this card. Do you have ac wireless working well? If so, are you able to share your hostapd file?

It was a year ago that i have tested this card (not on my APU2) I have the two antenna version. (WLE600xx)
I have not changed anything on the hostapd config the default config has to work (maybee not at full speeds)

Please post the output of lspci we have often seen buggy detections like device id “ABCD” in this case the card was not correct seated in the slot.

Try this:

HT Caps:

[LDPC][HT40+][SMPS-STATIC][SHORT-GI-20][SHORT-GI-40][TX-STBC][RX-STBC1][MAX-AMSDU-7935][DSSS_CCK-40]

VHT Caps:

[MAX-MPDU-11454][RXLDPC][SHORT-GI-80][RX-STBC-1][RX-ANTENNA-PATTERN]

/var/ipfire/wlanap/hostapd.conf

driver=nl80211
######################### basic hostapd configuration ##########################
#
interface=blue0
country_code=DE
ieee80211d=1
ieee80211h=1
ieee80211w=0
channel=36
hw_mode=a
ieee80211ac=1
ieee80211n=1
wmm_enabled=1
ht_capab=[LDPC][HT40+][SMPS-STATIC][SHORT-GI-20][SHORT-GI-40][TX-STBC][RX-STBC1][MAX-AMSDU-7935][DSSS_CCK-40]
vht_capab=[MAX-MPDU-11454][RXLDPC][SHORT-GI-80][RX-STBC-1][RX-ANTENNA-PATTERN]
vht_oper_chwidth=1
vht_oper_centr_freq_seg0_idx=42
logger_syslog=-1
logger_syslog_level=0
logger_stdout=-1
logger_stdout_level=4
dump_file=/tmp/hostapd.dump
auth_algs=1
ctrl_interface=/var/run/hostapd
ctrl_interface_group=0
ssid=YOUR_SSID
ignore_broadcast_ssid=0
######################### wpa hostapd configuration ############################
#
wpa=2
wpa_passphrase=YOUR_SECRET_PASSWORD
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
rsn_pairwise=CCMP
wpa_group_rekey=600

/var/ipfire/wlanap/settings

DRIVER=NL80211
COUNTRY=DE
CHANNEL=36
INTERFACE=blue0
TXPOWER=auto
NOSCAN=off
HW_MODE=ac
MACMODE=0
CLIENTISOLATION=off
VHTOPSEG0=42
GTKREKEY=600
IEEE80211W=0
PWD=YOUR_SECRET_PASSWORD
VHTOPCHW=1
DEBUG=4
SYSLOGLEVEL=0
ENC=wpa2
SSID=YOUR_SSID
VHTCAPS=[MAX-MPDU-11454][RXLDPC][SHORT-GI-80][RX-STBC-1][RX-ANTENNA-PATTERN]
HIDESSID=off
APMODE=on
WPAREKEY=600
HTCAPS=[LDPC][HT40+][SMPS-STATIC][SHORT-GI-20][SHORT-GI-40][TX-STBC][RX-STBC1][MAX-AMSDU-7935][DSSS_CCK-40]

After editing the two files, don’t change a field in the webgui !! Only restart is allowed, otherwise the files will be overwritten.

2 Likes

Why can this not be set using the web UI?

ty @frickelpit for the Caps and files.

Unfortunately my download speed still cannot exceed 220 Mbps. I was wondering what is your download speed using these settings?

[root@ipfire ~]# lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h (Models 30h-3fh) Processor Root Complex
00:00.2 IOMMU: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Mullins IOMMU
00:02.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h (Models 30h-3fh) Host Bridge
00:02.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:02.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:02.3 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:02.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:02.5 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:08.0 Encryption controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Kabini/Mullins PSP-Platform Security Processor
00:10.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB XHCI Controller (rev 11)
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SATA Controller [IDE mode] (rev 39)
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 39)
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SMBus Controller (rev 42)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH LPC Bridge (rev 11)
00:14.7 SD Host controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SD Flash Controller (rev 01)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h (Models 30h-3fh) Processor Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h (Models 30h-3fh) Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h (Models 30h-3fh) Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h (Models 30h-3fh) Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h (Models 30h-3fh) Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h (Models 30h-3fh) Processor Function 5
01:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation I211 Gigabit Network Connection (rev 03)
02:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation I211 Gigabit Network Connection (rev 03)
03:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation I211 Gigabit Network Connection (rev 03)
04:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation I211 Gigabit Network Connection (rev 03)
05:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA986x/988x 802.11ac Wireless Network Adapter
[root@ipfire ~]#

Both of my mobile devices (Oneplus 5, Samsung SM-T713 Tablet) show me a connection speed of 866 Mbit/s. I use the WLE600VX card with this settings. It could be, that the WLE900VX need other settings.

After restart with handmade/additional settings in the two files, sometimes hostapd didn’t start, when i change settings over the webgui.

I think you are correct, it appears that the WLE900VX card requires different settings.

Anybody have any suggestions on how I can determine the proper settings for the WLE900VX?